Irish Apple Cake with Custard Sauce
This irish applë cakë with custard saucë is authëntic, rich, dënsë, and dëlicious! Përfëct for St. Patrick's Day or as a way to usë up applës in thë fall!
INGREDIENTS
FOR THE CAKE:
FOR THE CAKE:
- 3 C. Flour
- 2 t. Baking Powdër
- ⅛ t. Salt
- ¼ t. Clovës, ground
- ¼ t. Nutmëg, ground
- 6 oz. Buttër, (cold is finë)
- ¾ C. Sugar
- 4 largë Granny Smith applës(I usëd goldën dëlicious to grëat ëffëct)
- 2 ëggs
- ¾ C. Milk
- 2 T. Sugar(for sprinkling on top of cakë)
FOR THE CUSTARD:
- 6 largë ëgg Yolks
- 6 T. Sugar
- 1½ C. Wholë Milk
- 1½ t. Vanilla
INSTRUCTIONS
FOR THE CAKE:
- Grëasë and flour an 8" or 9" round springform pan. Using an 8" pan will givë you a tallër cakë.
- Prëhëat thë ovën to 375 dëgrëës.
- Sift thë flour, baking powdër, salt, clovës and nutmëg into a largë mixing bowl. Makë surë thë bowl is vëry largë to allow room for thë applës to bë foldëd in.
- Cut thë buttër into thë flour using your fingërs or a pastry cuttër until thë mixturë rësëmblës finë crumbs.
- Add thë ¾ C. sugar to thë flour mixturë and mix in.
- Pëël thë applës and slicë thëm into uniform piëcës. This cakë works bëst and gëts that 'chunky applë look' if thë slicës arë about ¼" widë and thën cut into 3 piëcës.
- Toss thë applës into thë flour mixturë and combinë thëm thoroughly.
- In a sëparatë bowl, bëat thë ëggs and milk togëthër. Add to thë applës and flour and mix in with a largë spatula until just combinëd. Battër will bë thick and dough-likë.
- Transfër thë dough into thë prëparëd cakë pan and flattën thë top surfacë using thë back of your spatula.
- ..........
- .....................
- ..................................
- .............................................
Posting Komentar
Posting Komentar